Meridiány  Email
Napsal uživatel Petr Kulík   
Pátek, 18 Březen 2011 23:52

Meridiány, aura a čakry - záhady, mytéria a tajemstvíJsou to energetické dráhy v těle, které se dále dělí na jemnější energetické kanálky, zvané "nádí", a z nich vyzařují větší energetická centra zvané čakry a menší energetické akupresurní a akupunkturní body. Soustava těchto energetických drah v těle zaručuje přenosy energie mezi jednotlivými body, čakrami, orgány a částmi těla – jejich narušení nebo nerovnováha může vést k tělesným i psychickým a duchovním obtížím až k nemocem. Energie v těchto drahách není uzavřena separována od okolí, jako například krev v žilách nebo jiné tělesné tekutiny v jednotlivých orgánech, a proto tyto dráhy přesahuje a vyzařuje mimo ně, a mimo tělo, čímž tvoří energetický obal neboli éterické tělo zvané aura.

 

 

Meridiány

Jsou to energetické dráhy v těle, které se dále dělí na jemnější energetické kanálky, zvané "nádí", a z nich vyzařují větší energetická centra zvané čakry a menší energetické akupresurní a akupunkturní body. Soustava těchto energetických drah v těle zaručuje přenosy energie mezi jednotlivými body, čakrami, orgány a částmi těla – jejich narušení nebo nerovnováha může vést k tělesným i psychickým a duchovním obtížím až k nemocem. Energie v těchto drahách není uzavřena separována od okolí, jako například krev v žilách nebo jiné tělesné tekutiny v jednotlivých orgánech, a proto tyto dráhy přesahuje a vyzařuje mimo ně, a mimo tělo, čímž tvoří energetický obal neboli éterické tělo zvané aura.

Meridiány

Aura

Lidské tělo se skládá z těla fyzického, a dalších těl, zvaných vyšší těla. Ty jsou součástí energetického obalu člověka a tvoří takzvanou auru. Je to jemný biomagnetický ochranný štít obklopující hmotné tělo, který představuje ochrannou zónu sahající do vzdálenosti asi od půl do jednoho metru od těla. Současně obsahuje informace o tělesném, duševním a emocionálním stavu bytosti, kterou obklopuje. Lidé se schopností vidět auru dokážou odhalit její slabá či poškozená místa. Vzhled a kvalita aury se mění každou vteřinu, podle naší momentální nálady a zdravotního stavu. Například v nemoci nebo strachu, stresu se aura mnohonásobně zmenšuje, a mění se i její barva, zatímco ve chvílích štěstí a radosti doslova září do okolí. S každým nádechem se naše aura trochu zmenšuje, a při výdechu a uvolnění zase rozpíná. Je to nepřetržitý proces, a jako není bez pohybu lidské tělo, není statická ani jeho aura. Aura mívá různou barvu, někdy je složena z více barev, a dle toho lze poznat povahu a sklony daného člověka. Aura se dá také vyfotit speciálním přístrojem, a k této fotografii také obdržíte rozbor tvaru a barev vaší aury. Většina lidí má v auře zastoupeny dvě až tři barvy, které tvoří jeho charakteristiku.

Aura neboli éterické tělo se skládá z několika vrstev neboli úrovní:
- nejblíže tělu se nachází tělesná aura
- dále je emocionální aura
- po ní následuje mentální aura
- a nejdále od těla se nachází duchovní aura

Aura

Čakry

Čakry jsou energetická centra v našem těle. Ovlivňují všechny tělesné funkce, zdraví organismu, psychickou stabilitu - tedy celkovou psychickou i fyzickou kondici. Čakry si můžeme představit jako energetické víry, kterých je sedm. Když jsou čakry v rovnováze a rozvinuté, v těle vládne zdraví a harmonie. Ale pokud jsou narušené, nevyvinuté nebo zablokované, projeví se to formou fyzických, psychických a duchovních poruch a potíží.

Rozlišujeme sedm základních čaker:
1. Muladhara - červená - základní kořenová čakra
2. Svadhisthana - oranžová - sakrální křížová čakra
3. Manipura - žlutá - čakra solar plexu
4. Anahata - zelená - centrální srdeční čakra
5. Višuddha - modrá - krční čakra komunikace
6. Adžňa - indigová - čakra třetího oka
7. Sahasrara - fialová - korunní čakra

Čakra

7. korunní neboli temenní čakra

Nachází se nad vrcholkem hlavy, a jako jediná z ostatních základních čaker se nalézá 'mimo tělo' - asi tak centimetr nad povrchem vlasové pokožky a její vír energie směřuje kolmo vzhůru. Sídlí v ní naše nejvyšší já, dokonalost, naše duše, funguje jako spojení mezi námi a vesmírnou podstatou bytí a kosmickou energií. Tato čakra kmitá v těch nevyšších vibracích, a pomáhá harmonizovat ostatní čakry, celé tělo, mysl a ducha. 4akra bývá u různých lidí různě více či méně vyvinutá, dle 'duchovní úrovně' jedince. Čakru symbolizuje fialová, bílá, stříbrná nebo zlatá barva. Čakře prospívá meditace, zejména na vyvýšeném otevřeném prostranství pod širým nebem, jako kopec nebo nejlépe hora.
Orgány: mozek, epifýza - šišinka mozková
Kameny: křišťál, jadeit, diamant, ametyst, celestin, fialový rubín, zlatý kalcit, selenid

6. čelní čakra neboli třetí oko

Najdete ji ve spodní části čela, mezi obočím, zhruba centimetr až dva nad kořenem nosu. Sídlí v ní intuice, duchovnost, naše intelektuální podstata a duchovní síly. Aktivní čakra je třeba pro dobrou činnost šestého smyslu a úspěšné věštění a intuici. Čakru symbolizuje a posiluje temně modrá barva s nádechem do fialova - takzvaně indigová modř. Blokace způsobuje omezené myšlení, nedůvěru ve vyšší síly a duchovní řád.
Orgány: mozek, obličej, nos, uši, dutiny, smysly, nervový systém, oči a zrakové ústrojí
Kameny: sodalit, ametyst, laspi lazuli, fluorit, azurit, apatit,

5. Krční čakra neboli čakra komunikační

Její poloha je ve spodní části krku, pod ohryzkem, úzce souvisí s krční páteří. Čakra se nachází v blízkosti hlasivek, a je tedy je symbolem komunikace a vyjadřování. Blokace čakry souvisí s problémem vyjádřit své myšlenky nebo s vadami řeči jako koktání, zadrhávání, ráčkování a podobně. Jejím symbolickou barvou je bledě modrá, například čakře prospívá pozorování blankytného nebe a tyrkysové vodní hladiny.
Orgány: krk, hrtan, hlasivky, uši, čelisti, štítná žláza, průdušky, plíce
Kameny: achát modrý, akvamarín, laspis lazuri, chalcedon, tyrkys

4. Centrum srdce neboli srdeční čakra

Čakra se nalézá v oblasti prsní kosti, přibližně ve výšce srdce, a slouží jako centrální energetický uzel těla, v kterém se protínají ostatní energetické dráhy. Symbolizuje ji láska, radost, harmonie. Porucha čakry se může projevovat rozličnými psychickými poruchami, a celkovým špatným stavem - depresí, neschopnost milovat či neochota lásku přijímat, závistí, pesimismem, apatií… Čakru zastupuje barva zelená a růžová.
Orgány: srdce, plíce, hrudník, brzlík, krevní oběh, kůže
Kameny: růženín, kunzit, smaragd, turmalín, avanturin, jadeit

3. Pupeční čakra neboli čakra solar plexu

Nachází se v oblasti břicha, přibližně na šířku dvou prstů nad pupkem. Spolu se srdeční čakrou působí jako středová a hlavní čakra, přijímáme jí nejvíce energie z okolí. Symbolizuje sílu, je centrem naší osobnosti; její zablokování nám bere chuť do života, neschopnost bojovat s problémy a čelit strachu. Čakru symbolizuje a posiluje žlutá barva.
Orgány: zrak, záda, břicho, žlučník, slezinu, játra, a trávicí systém, slinivka břišní, tvorba žluči
Kameny: jantar, citrín, topaz, tygří oko, záhněda, růženín, malachit, sluneční kámen

2. Křížová neboli sakrální čakra

Je v podbřišku, nad pohlavními orgány, zezadu poblíž kříže, vyzařuje dopředu a dozadu od těla. Ovlivňuje nízké emoce, sexuální vztahy a tvořivost. Blokace se projevuje neschopností projevovat emoce k druhým, bezohledností, omezeným sexuálním apetitem. Ovlivňuje tvorbu spermatu, a menstruační cyklus, hormony testosteron a estrogen. Je symbolizována oranžovou barvou; aktivuje ji měsíční svit a kontakt s vodou.
Orgány: rozmnožovací aparát, močový měchýř, ledviny, vaječníky, vagina, varlata, prostata,
Kameny: měsíční kámen, tygří oko, oranžový topas, karneol, citrín

1. Kořenová neboli základní čakra

Nachází se na spodní části trupu, mezi pohlavními orgány a konečníkem, a její energetický vír směřuje dolů k zemi. Tou čakrou přijímáme zemskou energii, a zároveň nás uzemňuje. Je spojena s fyzickým tělem, základními potřebami a instinkty, jako je pud sebezáchovy, pohlavní pud, a základní emoce jako strach, zlost a podobně… Čakru lze oživit pozorováním jasně červené barvy, nebo přikládáním červených kamenů, meditací v zkříženém sedu na holé zemi...
Orgány: kosti, klouby, zuby, nehty, střevo, konečník, nadledvinky, tvorba krve...
Kameny: karneol, achát, hematit, granát, krvavý jaspis, červený korál, rodochrozit, rubín, heliotrop

Biomagnetický obal

Zdroj: http://www.pozitivni-energie.cz/bioenergie.html

Aktualizováno Pondělí, 30 Květen 2011 01:25